吳彥祖/何韻詩寫皇后

何韻詩 – 皇后後記

請也讀在那個post的comments,那我們可以知道更多不同人(特別是年青人)的觀點。

吳彥祖:The Assassination of Our Past

吳 彥 祖憤怒 何 韻 詩感動
From 蘋果日報

隔 牆 有 耳 : 靚 仔 愛 皇 后

警 察 上 星 期 皇 后 碼 頭 上 演 清 場 騷 , 出 動 大 剪 鉗 同 游 繩 隊 , 話 咁 易 就 趕 走 晒 班 捍衞 皇 后 碼 頭 後 生 仔 。 本 土 行 動 條 人 肉 鎖 鏈 雖 然 散 晒 , 但 場 仗 仲 未 打 完 , 佢 好 快 就 網上 整 條 「 網 上 人 鏈 @ 皇 后 」 , 搜 集 好 多 個 撐 皇 后 博 客 文 章 。 原 來 唔 止 發 哥 對 皇 后 好有 feel , 就 連 新 一 代 靚 仔 演 員 吳 彥 祖 , 都 自 己 個 blog 度 寫 篇 〈 謀 殺 過 往 〉 , 佢 話睇 到 清 場 一 幕 , 心 情 由 悲 哀 到 氣 憤 再 到 無 助 。 八 方 唔 少 女 同 事 睇 到 呢 度 , 都 好 感 同身 受 。

示 威 者 令 何 韻 詩 感 動

Daniel 話 , 拆 皇 后 碼 頭 等 於 丟 香 港 歷 史 同 自 我 , 仲 點 醒 政 府 如 果 相 信 經 濟 可 以解 決 一 切 問 題 , 就 係 大 錯 特 錯 。 煲 呔 上 場 陣 , 口 口 聲 聲 話 過 度 保 育 會 削 弱 競 爭 力 ,要 平 衡 發 展 同 保 育 。 Daniel 就 狂 寸 煲 呔 話 佢 可 笑 , 對 佢 咁 講 感 到 難 過 。

Daniel 仲 話 , 家 陣 政 府 根 本 係 緩 慢 而 有 計 劃 咁去 謀 殺 香 港 歷 史 , 反 問 煲 呔 係 咪 需 要 另 一 個 購 物 中 心 去 保 持 競 爭 力 , 所 謂 平 衡 點 又去 邊 ? 歌 手 何 韻 詩 亦 都 佢 網 誌 度 撐 班 「 保 后 」 後 生 仔 , 佢 話 班 年 輕 人 堅 持 , 呢 個年 頭 好 罕 見 , 佢 咁 投 入 同 熱 情 令 佢 覺 得 好 感 動 。

廣告

1 則迴響

Filed under 皇后碼頭 Queen's pier

One response to “吳彥祖/何韻詩寫皇后

  1. Febe

    有人會覺得佢地既行動好無聊…好傻,搗亂,破壞環境…甚至會覺得只係想引人注意~
    但有人會覺得…佢地既行動係出於熱誠…對香港既愛護,堅持….表現出人類本應有既特質…呢個時代,好難搵到這些熱血青年…
    每個人的觀點與角度都唔同…有支持就有反對係正常!
    當你地作出唔好,又冷言冷語既批評既時候…有冇想過你地既言語已經係傷害他人既行為…你地日常生活中亦都係經常作出這樣的行為–無聊…傻..搗亂,破壞環境…甚至踏低他人抬高自己引人注意等傷害他人的行為!情況雖然不同…但可謂你地所講既行為一樣…唔通你地咁樣做就能夠表達到你地既行為係好好,令人敬重,偉大到有資格去話其他人?
    將眼見到既野…耳聽到既野就作為事實…真相到底係點唔通你地最清楚?
    仲有如果香港真係咁文明同埋和平既時候…點解仲會有咁多人犯案?
    佢地只係希望堅持自己既信念…出於真心…熱誠用行動去保護佢地想保護既物事…雖然明知能力有限..但已經作出最大既努力…相比起你地…請問有什麼資格話人呢?
    作出批評既人士…你地可以唔支持…亦可以作為旁觀者~但係言語間作出傷害既批評,遠遠比行動的他們來得還要無聊~無知…可恥…不切實際!真係唔知仲應唔應該稱呼你地為人類…完全欠缺人類本應有既特質!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s